Besøg udstillingen frem til den 14. april 2024

Kunst i Ry
Kunst i Ry

Besøg udstillingen frem til den 14. april 2024

33 professionelle kunstnere og kunsthåndværkere udstiller i Bolighuset Ry - 125 års jubilæumsudstilling for Anna Klindt Sørensen

KiR:24. Fotograf Per Bille

Foto: Per Bille

Bolighuset RY danner for en stund ramme om en stor udstilling af professionelle kunstnere og kunsthåndværkere fra Ry og det nære opland med udvalgte værker af Anna Klindt Sørensen i anledningen af hendes 125-års jubilæum. Udstillingen viser mangfoldigheden og styrken i de mange kunstnere, som bor i området, og markerer Ry som kunst- og kulturby.

Besøg udstillingen KiR – Kunst i Ry fra den 8. marts – 14. april 2024.

Bolighuset RY har igennem en lang årrække givet status til byen som scene for klassisk dansk design. I de tidligere år har Bolighuset desuden vist skiftende udstillinger af lokale kunstnere.

”Det fine gamle hus danner en usædvanlig flot ramme for udstillingen med en lang historie og tradition inden for kunst, æstetik og design,” fortæller projektgruppen bag udstillingen.

I efteråret 2023 lukkede Bolighuset RY efter mere end 134 år som repræsentant og bannerfører for dansk design af højeste kvalitet.

Ry som kunst- og kulturby

Udstillingen med navnet KiR – Kunst i Ry viser det tårnhøje niveau, som områdets kunstnere repræsenterer. Ry og det nære opland er kendetegnet ved, at mange kunstnere har valgt at slå sig ned i de naturskønne omgivelser.

”Vi vil gerne vise, at der gemmer sig rigtig mange fantastisk dygtige kunstnere i Ry” – fortæller keramiker Susanne Moeskjær, der er en af initiativtagerne til udstillingen.

Det bliver en mangfoldig udstilling med bl.a. foto, keramik, skulptur, maleri, tekstil, grafik i kombination med udvalgte værker af Anna Klindt Sørensen.

Kunstneren Anna Klindt Sørensen

Anna Klindt Sørensen (f. 1899 i Gl Rye) var aktiv som kunstner i Paris i 1922-1938, efter i protest at have forladt den mandsdominerede akademiuddannelse i Danmark. Senere vendte hun tilbage til Danmark, hvor hun modtog den fineste anerkendelse i form af Eckersbergs-medaljen i 1963 og Thorvaldsens-medaljen i 1976.

Fortællingen om Anna Klindt Sørensen rummer flere sider – herunder historien om en kvindeforkæmper, der banede vejen for andre kvindelige kunstnere. Derfor er det heller ikke helt tilfældigt, at udstillingen åbner på kvindernes internationale kampdag.

En kunstbygning i Ry

Anna Klindt Sørensen havde et udstillingssted for kvindelige kunstnere i Villa Petersborg i Ry, som hun testamenterede til Skanderborg Kommune. Desværre blev ambitionen om et kunsthus ikke realiseret, og hendes formue gik i stedet til oprettelse af et legat i Anna Klindt Sørensens navn, som uddeles til unge kvindelige kunstnere. ’Støtteforeningen for Anna Klindt Sørensen Kunstbygning Ry’ arbejder fortsat på at få etableret et udstillingssted i Ry.

Vi har gennem en lang årrække arbejdet på at få etableret en kunstbygning i Ry, der kan formidle Anna Klindt Sørensens virke. En kunstbygning med skiftende udstillinger af nulevende kunstnere vil aktualisere Anna Klindt Sørensens værker, og Bolighuset er et rigtig godt bud på en adresse til en kommende kunstbygning” – fortæller Julie Hartmann, formand for støtteforeningen.

I 2024 fejrer støtteforeningen 125-års jubilæet for Anna Klindt Sørensen med forskellige aktiviteter.

Læs mere om Anna Klindt Sørensen: https://aks-ry.dk/

Et initiativ båret af frivillige

Udstillingen arrangeres af frivillige, og projektet viser den store opbakning, som kunsten har i Ry.

Arbejdsgruppen bag udstillingen udgøres af:

Julie Hartmann

Trine S Jeppesen

Finn Overgaard Hansen

Sus Haugland

Susanne Moeskjær

Helle Severinsen

Clara Bro Uerkvitz

Kurator: Hanne Lundgren Nielsen

Udstillingen er støttet af

Kulturpuljen, Skanderborg Kommune

Brugsforeningen TRYG

Se sponsorlisten

Øvrig info

Adresse:

Gallery (Bolighuset RY) Kyhnsvej 6 8680 Ry

8. marts – 14. april 2024

Fernisering den 8. marts kl. 15-17

Åbningstider

Mandag lukket

Tirsdag 14-17

Onsdag 17-20

Torsdag 14-17

Fredag 14-17

Lørdag 11-16

Søndag 11-16

Kontakt projektgruppen

Susanne Moeskjær tlf. 22527635